• Jetlag

  LAST VAN EEN JETLAG?

   Ontdek de natuurlijk oplossing tegen jetlags!

Jetlag

Een jetlag is een verstoring van het slaap-waakritme of wel van de interne (biologische) klok. In medische termen noemt men een jetlag een chronobiologische aandoening die het resultaat is van het passeren van een aantal tijdzones in een korte tijdsspanne. Het wordt ook wel een ‘transatlantische kater’ genoemd, wat de effecten op het lichaam goed weergeeft.

De biologie van een jetlag

Het lichaam is gewend aan een 24 uurs ritme (circadiane ritme), waarbij het lichaam in de avond melatonine aanmaakt om slaperigheid op te wekken. De aanmaak van melatonine is de voorbode van het slapen. Wanneer de nacht en dag is omgedraaid door de verschillende tijdzones is het lichaam ontregeld en maakt het lichaam te weinig melatonine aan. Melatonine zorgt ervoor dat we slaperig worden, het is dus een belangrijk hormoon voor goed slapen. Opvallend; avondmensen lijken over het algemeen minder last van een jetlag te hebben dan ochtendmensen.

Gezondheidsproblemen door jetlag

Een jetlag kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, deze verschillen per mens. Dit is zeer afhankelijk van factoren zoals o.a. leeftijd, lengte, gewicht en gevoeligheid.

De meest bekende klachten zijn o.a.:

  • slaapstoornis (slecht inslapen, doorslapen en vermoeid wakker worden);
  • hoofdpijn of migraine;
  • diarree;
  • verstoring in de eetlust (veel of juist weinig);
  • vermoeidheid (verminderde energie en concentratie);
  • desoriëntatie;
  • dehydratie.

Naast deze gezondheidsklachten, ondermijnt een jetlag ook het immuunsysteem (verminderde immuniteit), waardoor het lichaam vatbaarder is voor ziekten.

Verschillen in jetlag

De mate van jetlag problemen hangt af van het aantal gepasseerde tijdzones, westwaarts (met de klok mee) of oostwaarts (tegen de klok in) en natuurlijk vertrek- en aankomsttijdstippen. Jetlag klachten moeten onderscheiden worden van klachten (hoofdpijn, droge en geïrriteerde slijmvliezen) als gevolg van een lange vlucht (noord-zuid) zonder dat er tijdzones gepasseerd worden.

Praktische tips; hoe een jetlag te bestrijden

Allereerst zijn er een aantal zaken welke u voordat u op reis gaat zelf kunt doen.

Enkele praktische tips:
- vertrek uitgerust
- drink geen cafeïne (koffie, thee, cola etc.)
- eet voor vertrek zo licht mogelijk, liefst groenten
- ga bij aankomst direct mee in het dag- en nachtritme van de bestemming. Ga niet overdag slapen, dat verlengd de jetlag juist.
- slaap in volledige duisternis (gebruik bijvoorbeeld een slaapmasker hiervoor)
- gebruik oordopjes bij te veel omgevingsgeluid en/of bij een snurkende partner.

Natuurlijk ondersteunende middelen

Onze slaappleisters bevatten natuurlijke ingrediënten die ook zeer positief werken bij een jetag. De opname door het lichaam is 4x sterker dan van orale producten, omdat de ingrediënten direct in de bloedbaan worden opgenomen en niet verteerd hoeven te worden. Bovendien geeft de pleister de werkzame stoffen geleidelijk over 8 uur af, hierdoor ontstaan er geen pieken en dalen in de bloedspiegel. Ontdek ook het gemak en het feit dat ze veel voordeliger zijn in gebruik.

Magnesium

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat magnesium een belangrijke rol speelt bij de slaap. Magnesium is een veel voorkomend mineraal en elke cel in het menselijk lichaam heeft dit mineraal nodig. Magnesium is betrokken bij de regulatie van het stresshormoon cortisol en magnesium vermindert de cortisolproductie. Onderzoek toont aan dat wanneer magnesium te kort is, de slaap lichter en onrustiger is. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat magnesium het lichaam stimuleert om zelf melatonine aan te maken.

Kalium

Kalium speelt ook een belangrijke rol bij de slaap. Kalium is een essentieel mineraal zout dat ook wel 'het goede zout' wordt genoemd. Het is vooral bekend vanwege zijn rol bij de regulering van de bloeddruk en het werkt samen met magnesium om onder andere de slaap te verbeteren. Een tekort aan kalium kan vermoeidheid en slapeloosheid veroorzaken. Als je aan kalium denkt, denk je al snel aan bananen. Hoewel bananen een redelijk goede bron van kalium zijn, is het niet de beste bron. Bananen bevatten ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, wat vrij weinig is.

5-HTP of L-tryptofaan

5-HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan en dit is een aminozuur. Deze stof zorgt voor de aanmaak van serotonine en dit stimuleert de aanmaak van melatonine. Er is voldoende bewijs dat het nemen van 5-HTP helpt bij slapeloosheid omdat het een verdovend effect heeft. U moet 5-HTP echter niet als "hoofdingrediënt" tegen slapeloosheid gebruiken. Het verhogen van het serotonineniveau kan ervoor zorgen dat andere stoffen zoals dopamine worden verminderd. 5-HTP kan ook de werking versterken van bijvoorbeeld antidepressiva, die een overmaat aan serotonine veroorzaken. Het gebruik van 5-HTP is beter als het in een kleine hoeveelheid deel uitmaakt van een formulering. Dan kan het andere stoffen versterken of als duwtje in de rug werken.

Zink

Zink is een sporenelement en dit is een mineraal waar je maar een heel klein beetje van nodig hebt. Er zijn talloze onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat een hoge zinkconcentratie direct in verband kan worden gebracht met beter in slaap vallen. Bovendien kan zink u helpen zowel de slaapduur als de slaapkwaliteit te verbeteren.

 • Last van een jetlag?
 • Last van een jetlag?

  De slaappleisters zijn ook zeer geschikt tegen jetlags.
  • Verpakking: 30 slaappleisters/nachten
  • Prijs: € 29,95 NU € 24,95
  • Snelle levering (voor 17.00 uur besteld direct verzonden)
  • Gaat door de brievenbus (enveloppe)

  Buy & Try

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.